Новинарот Абдиазиз Мохамед Гулед, познат како Абдиазиз Африка, известуваше за активностите на терористичката група Ал Шабаб за сомалиското државно „Радио Могадишу“.

Ал Шабаб потврди дека стои зад убиствата, а оваа исламистичка организација често изведува слични терористички напади.

Во нападот, кој се случил во близина на прометен ресторан, се повредени четири лица. Еден од повредените е директорот на Сомалиската национална телевизија, објави медиумската куќа на Твитер.