Владата планираше да воведе задолжителна вакцинација на 1 октомври, но Уставниот суд го блокираше спроведувањето на одлуката до правосилната пресуда.

– Таквата состојба е споредлива со задолжителната вакцинација, која најпрво бара промена на законот за заразни болести – соопштија од судот, а пренесе државната агенција СТА.

Тамошните владини претставници се уште не се достапни за коментар.

Околу 55 отсто од населението во Словенија досега е целосно вакцинирано, што е под просекот на ЕУ, а Владата се обидува да го зголеми процентот на имунизирани.