Централна тема на вестите низ светот во последните неколку денови се случувањата во Ерусалим, односно етничките тензии кои растат се побрзо помеѓу Израелците и Палестинците.

Нередите кои избувнаа во источниот дел од градот и во џамијата „Ал-акса“ кулминираа со се поголема закана за отворена војна помеѓу Израел и Палестинските територии, каде военото крило „Хамас“ веќе испали неколку проектили кон Ерусалим, градот кој и двата ентитети го сметаат за своја престолнина.

Голем број на европски и светски држави повикаа на ненасилство и смирување на страстите од двете страни.

Погледнете неколку видеа од овие „престрелки“ помеѓу двете држави: