Демонстрантите во главниот град Загреб, од кои повеќето не носеа маски, пееја патриотски песни и носеа транспаренти на кои пишуваше „И неродените животи се важни”.

– Наша должност е да застанеме во заштита на секој човечки живот, вклучително и на неродените деца, изјави Лука Худинчец, еден од организаторите на протестот.

Различни лево ориентирани и феминистички групи се спротивставија на собирот, носејќи крвави престилки и закачалки за облека, што се однесува на нелегален абортус.

Митингот против абортусот се одржува еден ден пред локалните избори, за кои анкетите на јавното мислење му даваат предност на лево-зелениот кандидат за градоначалник на Загреб.

– Очекуваме политичарите, кои не претставуваат и на локално и на национално ниво, да го застапуваат основното човеково право – правото на живот, истакна еден од организаторите, кој се претстави како Стјепан.

Абортусот е легален во Хрватска до десетата недела од бременоста, според законот од 1978 година, кога земјата сè уште беше дел од СФРЈ. Но, се повеќе лекари одбиваат да ја извршат постапката поради морални причини или зголемен религиозен притисок.

Во 2017 година, Врховниот суд на Хрватска донесе одлука дека актуелното законодавство е застарено.

Речиси 90 отсто од 4,2 милионското население во Хрватска се католици и Црквата игра централна улога во животот на граѓаните.