Со недели стотици илјади луѓе протестираат во Франција поради одлуката на владата на претседателот Емануел Макрон да ја зголеми старосната граница за пензионирање од 62 на 64 години.

Владата ја објаснува одлуката за празнење на буџетот и дека затоа се неопходни пензиски реформи, а опозицијата го тврди спротивното.

Во пресрет на новиот голем протест, одржан ширум Франција, Макрон рече дека реформите не се пријатни ниту за него, но дека мора да се спроведат и нема да се откаже од нив колку и да се непопуларни.

Во четвртокот, на 23 март, се одржа деветтиот ден од протестите, а во повеќе градови имаше судири меѓу демонстрантите и полицијата.

Синдикатите тврдат дека протести се одржале во повеќе од 320 градови низ земјата и дека 3,5 милиони луѓе излегле на улиците, но владата тврди дека всушност имало милион.

Улиците во многу градови, а особено на Париз, француската престолнина, се уште се полни со ѓубре, бидејќи на протестите се приклучија и работниците на општинското претпријатие кои не собираат отпад.