Руските сили денеска го гранатирале градот Херсон, кој е под украинска контрола, но многу од жителите веќе се евакуирани во соседните места. Ова го тврдат украински извори на Телеграм и постираат слики од болници, училишта, автобуска станица, пошта и згради. Се шпекулира дека тројца се загинати, а петмина повредени во денешното гранатирање на болницата.

На една од сликите се гледаат нечии крвави остатоци на кревет.

Три лица загинаа, а има многу повредени.

Меѓу повредените е и медицинска сестра која работела во регионалната болница, изјави Јури Соболевски, заменик-шеф на Регионалниот совет на Херсон.

Херсон го доби прекарот градот-дух откако Русите минатата година се повлекоа пред украинските сили иако стратешки битки се водеа околу градот и во соседните места.