Како одговор на високите температури што ја зафатија нацијата, Министерството за образование препорача скратена настава за учениците од основните училишта. Оваа проактивна мерка има за цел да и даде приоритет на благосостојбата на студентите во услови на зголемена загриженост за влијанието на топлотниот бран. Во меѓувреме, скопската Брза помош известува за значително зголемување на итните медицински случаи, што ги нагласува здравствените ризици од високите температури. Ајде да навлеземе во деталите за тоа како властите се справуваат со овие предизвици и какви мерки се советуваат да преземат граѓаните за да останат безбедни за време на овој топлотен бран.

Топлотниот бран и реакција од Министерството за образование

Министерството за образование препорача скратени часови за учениците од основните училишта во услови на бран загриженост на родителите поради високите температури што ја погодуваат нацијата. Како одговор на високите температури и загриженоста, Министерството, заедно со Министерството за култура, презеде проактивни мерки за справување со предизвиците што ги носи топлотниот бран, давајќи им приоритет на благосостојбата на учениците и обезбедувајќи интегритет на нивното образование.

Како одговор на зголемените температури, Министерството за образование, заедно со Министерството за култура, спроведе проактивни мерки за справување со предизвиците што ги носи топлотниот бран, со фокус на приоритет на благосостојбата на учениците и одржување на квалитетот на нивното образование.

Фокус на благосостојбата на учениците

За да се ублажи влијанието на високите температури, Министерството најави скратени часови. Се препорачува континуирана вентилација во училниците за да се обезбеди погодна средина за учење и покрај топлината.

Препораки до учениците

Усогласено со здравствените протоколи, на учениците им се советува да го зголемат внесот на вода и да избегнуваат консумирање масна и слатка храна за време на училишните часови. Овие препораки имаат за цел да го заштитат здравјето и благосостојбата на учениците во периоди на екстремни жештини.

Како одговор на зголемените температури, Министерството, заедно со Министерството за култура, спроведе проактивни мерки за справување со предизвиците што ги носи топлотниот бран, со фокус на приоритет на благосостојбата на учениците и одржување на квалитетот на нивното образование.

Наплив на медицински итни случаи

Службата за брза помош Скопје забележа пораст на итните медицински случаи, одговарајќи на невидени 400 повици дневно во текот на викендот. Колапсите, сообраќајните несреќи, срцевите удари и мозочните удари станаа се позастапени среде жештината.

Влијание врз безбедноста на патиштата

Д-р Милица Бубало, началник на Итната медицинска помош Скопје, зголемувањето на сообраќајните несреќи го објаснува со намалената концентрација кај возачите при високи температури. Се препорачува засилена внимателност на патиштата за да се намали ризикот од сообраќајни несреќи.

„Подобрените услови доведоа до пораст на сообраќајните незгоди, при што возачите имаат намалена концентрација поради високите температури“, изјави д-р Милица Бубало, началник на Итната медицинска помош Скопје. „Понатаму“, предупреди таа, „треба да се внимава кога се користат климатизери за да се избегнат значителни температурни разлики, бидејќи тоа може да придонесе за колапс, особено кај постарите граѓани“.

Здравствено советување за граѓаните

Службата за брза помош Скопје ги повикува граѓаните да се придржуваат до општите препораки, вклучително и избегнување активности на отворено за време на шпицот на топлото време. Хронично болните лица се потсетуваат да одржуваат редовна терапија и да се консултираат со членовите на семејството доколку се потребни прилагодувања.

Временска перспектива

Во иднина, Хидрометеоролошката и сеизмолошката служба на Северна Македонија (УХМР) за утре попладне и петок предвидува дожд и невреме, придружени со мало намалување на температурите. Сепак, од недела се очекува да се врати потопло време.

Додека нацијата се бори со предизвиците што ги носи топлотниот бран, во тек се заеднички напори да се даде приоритет на благосостојбата на граѓаните, особено на студентите и ранливите популации, за време на овие екстремни временски услови.