Француската полиција известува за вознемирувачки инцидент во близина на Суфелвајсхајм кога две млади девојки се здобиле со полесни повреди во напад со нож.

Француските власти открија дека две девојчиња, на возраст од шест и единаесет, биле жртви на напад со нож во близина на градот Суфелвајсхајм. Инцидентот, кој се случи среде бел ден, предизвика загриженост и кај жителите и кај властите.

Напад со нож и детали за инцидентот

Според извештаите од жандармеријата, нападот се случил на две одвоени локации. 11-годишното девојче било нападнато пред просториите на училиштето, додека шестгодишното девојче било нападнато на блискиот плоштад. Двете жртви се здобиле со површни рани и се примени во болница на лекување.

Полициска реакција и апсење

Навремената акција на органите на прогонот доведе до приведување на осомничениот напаѓач. Властите потврдуваат дека поединецот сега е во притвор, обезбедувајќи извесно олеснување за заедницата која е потресена од шокантниот настан.

Гаранции од властите

Во обид да ги смири стравовите, жандармеријата изјави дека напаѓачот нема претходно криминално досие и се чини дека неговите постапки не се водени од радикални мотиви. Додека мотивот зад нападот останува под истрага, властите апелираат на будност и претпазливост кај жителите.