Една од најголемите светски компании за производи за широка потрошувачка, „Нестле“, додава шеќер и мед во млекото и производите од житарки за бебиња што се продаваат во посиромашните земји, спротивно на меѓународните упатства насочени кон спречување на дебелината и хроничните болести, се вели во извештајот на шведската истражувачка организација „Паблик ај“.

Истражувачите испратија примероци од храна за бебиња на швајцарската мултинационална компанија, која се продава во Азија, Африка и Латинска Америка, во белгиска лабораторија за тестирање, пишува Гардијан.

Со споредување на резултатите и декларацијата на производот, тие открија додавање на шеќер во форма на сахароза или мед во примероците на Nido, придружна марка на млечна формула наменета за доенчиња од една година и постари, и Cerelac, житарка наменета за деца на возраст меѓу шест месеци и две години.

„Нестле мора да стави крај на овие опасни двојни стандарди и да престане да додава шеќер во сите производи за деца под три години, насекаде во светот“, рече Лорен Габерел, експерт за земјоделство и исхрана на Public Eye.

Кога станува збор за главните европски пазари на Нестле, вклучително и Обединетото кралство, нема додаден шеќер во млечните формули за доенчиња. Додека некои житарки наменети за постари деца содржат додаден шеќер, нема додаден шеќер во производите наменети за бебиња меѓу шест месеци и една година.

Насоките на СЗО за европскиот регион велат дека додадениот шеќер или засладувачите не треба да се дозволуваат во храната за деца под три години.

Иако не се развиени специјално насоки за други региони, истражувачите тврдат дека европскиот документ останува подеднакво релевантен за другите делови на светот. ОК препорачува децата под четири години да избегнуваат храна со додаден шеќер поради ризици како зголемување на телесната тежина и расипување на забите.