– Тоа се виде на неодамнешниот состанок во Брисел, каде косовската делегација, предводена од Албин Курти, „недвосмислено рече дека не ги интересира ништо што е договорено пред да дојдат на власт и дека не вреди ништо, рече Вучиќ.

Српскиот претседател, дочекан со бурни аплаузи во собраниската сала, рече дека тој „не може да верува што зборува Курти“, кој се сврте кон него и праша пет пати: „Кога ќе го (признаеш независно Косово)?“, На што одговорив .: ‘Никогаш!’ ”

– Ситуацијата е многу потешка и посериозна и за нас и за нив отколку неговото премногу лесно „Кога?“. и на моето лесно „Никогаш!“ и вашите емотивни реакции (пратеници). Но, јас тоа го реков затоа што не е можно да се одговори поинаку на провокациите, рече Вучиќ.

Тој истакна дека „треба да бараме компромисно решение“.

За Сојузот на српски општини во Косово, објасни Вучиќ, одговорот на Курти во Брисел е дека тој е одбиен од Уставниот суд на Косово и дека тој „не е заинтересиран“.

Вучиќ, исто така, рече дека целиот процес на преговори со Косово е „што е можно транспарентен“ и дека сите договори може да се најдат на веб-страницата на Кабинетот на Владата на Србија за Косово.