По наредба на претседателот на Република Србија Александар Вучиќ дел од силите и ресурсите на Српските вооружени сили се ставени на подготвеност за поддршка на цивилните власти во општините погодени од обилните снежни врнежи.

Според тоа, припадниците на вооружените сили на Србија се ангажирани во работата на сите штабови за вонредни состојби кои ги координираат активностите за пружање помош на граѓаните во загрозените општини, пред се на подрачјето на Бабушница, Ивањица, Нова Вароша, Сврљига, Сјеница, Врање и Врањска. Бања.

На барање на штабот за вонредни ситуации, во Бабушница веќе е испратена работна група со инженерска машина на Третата бригада на копнената армија, додека во Шврљиг е испратена помош со моторни возила.

Српските вооружени сили ќе бидат на терен, ќе ја следат состојбата и врз основа на барањата на кризниот штаб и добиените упатства од Врховниот командант на вооружените сили на Србија, ќе ги ангажираат сите расположливи капацитети секаде каде што е потребно во со цел да се обезбеди сета потребна помош за ранливото население.