Српскиот претседател Александар Вучиќ изјави денеска дека политиката за „создавање Голема Албанија“ е процес што ќе продолжи и дека косовскиот премиер Албин Курти нема да застане.

„Албин Курти нема да застане тука. Кој мисли дека има начин да го запре господинот Курти – нема начин за тоа прашање. Нема начин да го постигне тоа, но постои начин да не го постигне тоа бидејќи вие во одреден момент ќе му се спротивставите“, рече Вучиќ утрово за РТС.

Зборувајќи за посетата на Курти на Тетово и Скопје, Вучиќ изјави дека проблемот не е едно знаме на „Голема Албанија“, туку она за што Курти зборува и начинот на кој тоа се најавува.

„Тие што го штитат, особено во Белград, велат дека сум бил во Приједор. Па, бев, но бев најавен како претседател на Србија, не како претседател на сите Срби. Не како премиер на сите Албанци, како Албин Курти“, рече Вучиќ.

Коментирајќи го недостигот на реакција на Западот за споменувањето на „Голема Албанија“, Вучиќ рече дека молчат затоа што не ги интересира приказната.