Србија наскоро ќе произведе четиривалентна вакцина против грип, објави српскиот претседател Александар Вучиќ на Инстаграм.

Почитувани граѓани, заедно со премиерката Ана Брнабиќ, многу министри, но и со сите професионални луѓе од областа на фармацијата и медицината, донесовме неколку важни одлуки, изјави Вучиќ во видеото на својот профил за иднината на Србија.

Државата ќе инвестира 18 милиони евра во капацитетите за полнење и пакување на вакцини, за пакување вакцини против грип, но и тетанус, дифтерија и вакцини против Ковид-19, најави Вучиќ.

За нашиот ‘Торлак’, уште 20 милиони евра, за уредување на просториите и реновирање на фасадите, ќе организираме паркови и пристапни патишта. Сакаме да го направиме ‘Торлак’ една од најдобрите фабрики за вакцинирање во цела Европа, рече претседателот на Србија.

Која е најсреќната вест – од денес ја започнуваме процедурата, работиме на деловен план и влегуваме во процес на производство на четиривалентна вакцина против грип, посочи тој.

„Напред ‘Торлак’, напред Србија!“, Напиша Вучиќ.