Стапката на репродукција на вирусот кога надминува 1 е знак дека заразата пребрзо циркулира помеѓу населението. Во првата недела на овој месец стапката е од 1,1.

Бројот на новозаразени во Белгија е зголемен за 70 отсто во споредба со претходната недела, додека стапката на позитивни тестови е зголемена за 53 отсто, соопштија властите.

Сепак бројот на хоспитализации и на смртни случаи продолжува да се намалува, што се должи на високата стапка на вакцинација во Белгија, која достигнува речиси 80 отсто од возрасното население.

Според портпаролот на кризниот штаб за Ковид-19 делта сојот во Белгија сега сочинува 50 отсто од целокупниот број заразени.