-Носиме модели по примерот на Естонија, на Чешка, на многу развиени земји и верувам дека можеме да успееме во тоа, рече Заев.

Во однос на тоа дали државата ќе набавува електронски уреди за децата да можат да учат од дигитални учебници, рече дека државата сака да овозможи еднаков третман на сите деца.

-Нема да дозволиме некое детенце да биде заборавено зашто е родено во некое посиромашно семејство или е родено во некое ридско-планинско населено место, зборувам заради интернетот. Комплетно ќе алоцираме пари за да имаат еднакви или приближно еднакви услови децата за управување со информатичките технологии зашто тоа го заслужуваат сите. Второ, државата има обврска да биде коректор на социјалната нееднаквост во општеството, односно да помогата повеќе таму кадешто нема. Верувам дека ќе изнајдеме средства, рече Заев.