Од Европската унија за промени велат дека по 24 часа и откако ќе испрати официјален допис на првиот човек на Собранието, тој мора што поскоро да постапи по Уставот и законите во кои јасно стои дека е потребен претставник  на опозицијата во Државната изборна комисија.

Изборот за членови на Изборната комисија заврши, а претседателот на Собранието Талат Џафери беше информиран дека Абдуш Демири е кандидат на партијата Европската унија за промени.

Претседателот на Собранието треба да покаже дека администрацијата поддржува фер, демократски и отворени избори. Така сите ќе знаат дека претседателот на Собранието и остатокот од Владата не организираат изманипулирани, недемократски избори без опозиционери Албанци.

Министерот за надворешни работи Бујар Османи сакаше да ги намали набљудувачите на ОБСЕ, важна меѓународна институција која ги следи изборите. Првиот знак за местење на изборите беше ова.

Нека знаат народот и лидерите на државата дека ќе им кажеме на сите пријателски меѓународни организации и амбасади, како што се САД, ЕУ и другите европски земји, доколку се обидат целосно да ја контролираат Државната изборна комисија и да не дозволат ниту еден албански опозициски претставник, како што е Европската унија за промени.

Извор: 24info