Во секторот на игрите на среќа, здружението „САКАМ ДА РАБОТАМ“ цврсто стои на уверувањето дека одлуката на претседателот Стево Пендаровски да не го потпише указот за стапување во сила на Законот за изменување и дополнување на Законот за игри на среќа се чекор кон заштита на уставот, европските вредности и егзистенцијата на десет илјади семејства. Овој потег се усогласува со ставот на официјалните претставници од Европската комисија, нагласувајќи ја важноста од одржувањето на демократските вредности во нашето општество за да се постигнат стратешките цели за членство во ЕУ.

„САКАМ ДА РАБОТАМ“: Поддржување на демократските вредности во услови на законодавни предизвици

По овие клучни настани, секој потенцијален напор да се принуди повторно гласање за законските измени, со мнозинство од 61 пратеник, претставува значителен ризик. Таквиот потег би сигнализирал непочитување на оправданите грижи и работа против перспективите на ЕУ. Како одговор, здружението „САКАМ ДА РАБОТАМ“ апелира до Техничката влада да ги повлече овие законски измени. Сеопфатен консултативен процес кој ги вклучува сите засегнати страни е од суштинско значење за да се формулираат законски измени кои ќе ги решат грижите на граѓаните без да создаваат хаос во коцкањето што ги става младите во ризик.

 

Повик за одговорно законодавство

Императив е да се нагласи дека целта не е да се попречи напредокот, туку да се залага за одговорно законодавство. Здружението апелира против избрзан пристап, бидејќи смета дека е неопходно внимателно да се размисли за да се избегнат несакани последици. Во стремежот за законски измени, акцентот треба да се стави на заштита на благосостојбата на граѓаните и спречување на потенцијални негативни исходи.

Решавање на загриженоста на движењето „Анти-коцкање“.

Се упатува порака до Движењето „Антикоцкање“ од Тетово. Иако нивната загриженост е признаена, се нагласува потребата да се воздржат од ширење невистини и манипулации за оцрнување на секторот за игри и неговите вработени. Наместо да се фокусираме само на правните институции, од суштинско значење е да се реши поширокото прашање на онлајн коцкањето, кое е широко достапно за младите луѓе на различни уреди. Движењето е охрабрено да се вклучи во конструктивен дијалог наместо да манипулира со родителите и јавноста.

Балансирање на законско затворање и неконтролирани простори за коцкање

Затворањето легални објекти за коцкање без внимателно разгледување може ненамерно да доведе до отворање на нерегулирани и небезбедни простори за коцкање. Здружението предупредува на потенцијалните последици од ваквите акции, привлекувајќи внимание на регионалните примери кои ги истакнуваат ризиците поврзани со неконтролираните средини. Клучно е да се најде средина што ќе обезбеди и регулирање на секторот за игри и безбедност на младите.

Да се постигне рамнотежа за одговорен сектор за игри

Како заклучок, здружението „САКАМ ДА РАБОТАМ“ се залага за избалансиран и одговорен пристап кон законските измени во секторот за игри. Одлуката на претседателот Пендаровски да не го потпише указот се смета за клучен чекор во заштитата на уставните вредности и усогласувањето со европските демократски принципи. Повикот за консултативен процес и фокусирање на одговорното законодавство ја повторува посветеноста да се одговори на грижите на граѓаните без да се загрози благосостојбата на младите. Тоа е молба за промислено и внимателно донесување одлуки за да се создаде средина за игри што ќе се усогласи со аспирациите на нацијата која се стреми кон членство во ЕУ.

Извор: 4news