Во собраниската сала присуствуваа 114 пратеници и сите го остварија правото на глас. Претходно пратениците со еднаков број гласови го изгласаа извештајот на анкената комисија за пркршувањата на уставните надлежности од страна на Мета.

Гласњето беше тајно и по двете прашања соопштувањето на резултатите пратениците го позравија со аплауз.

Парламентот има 140 пратеници, но по откажувањето од пратеничките манадати на пратениците од опозициските Демнократска партија и Движењето за социјалистичка интеграција, пополнети се 122 пратенички места.

Во обемниот извештај од стотина страници, во кој се внесени транскрипти од сите јавни изјави на Мета, неговите објави на социјалните мрежи, пред и за време на изборната кампања, анкетната комисија дошла до заклучок дека претседателот сериозно прекршил 17 члена од Уставот.

Одлуката на законодавнот дом сега оди во Уставниот суд кој треба да се изјасни во рок од три месеци.

Мандатот на Мета завршува на 24 јули 2022 година, до кога,како што во контнуитет вели тој, ќе остане да го брани Уставот.