Екипата на Радио Лидер утрово изготви една анализа на изборите во Франција која може да ја погледнете во продолжение.

(АНАЛИЗА) Левицата победи во Франција, но без апсолутно мнозинство: На што се должи пресвртот на изборите?

По француските избори постојано се отвораат нови прашања, па направивме нова анализа во која детално ги објаснуваме тамошните случувања.

На кој принцип се бираат гласови во француското собрание?

Во земјата има 577 изборни единици – по една за секое место во Националното собрание, долниот дом на парламентот.

Седумдесет и шест пратеници беа избрани во првиот круг минатата недела – вклучително и 39 претставници на екстремно десничарското Национално собрание (НА) и неговите сојузници – оставајќи 501 спорно место за вториот круг.

Броењето на гласовите обично е брзо. Меѓутоа, некогаш има проблеми па затоа треба време да се процесира.

Комбинаторики за Влада – Дали некоја од партиите ќе има мнозинство?

Народното собрание победи во првиот круг со една третина од вкупниот број гласови. Анкетите предвидуваа дека партијата на Марин Ле Пен ќе освои повеќе пратенички места од која било друга политичка сила, но дека нејзината предност се намали бидејќи ривалите соработуваат за да формираат обединети гласови против неа. Националното собрание веројатно нема да може да постигне работно мнозинство.

(АНАЛИЗА) Одлучувачки ден за Франција: Дали крајната десница ќе дојде на власт првпат по втората светска војна?

Националното собрание и неговите сојузници требаше да освојат 289 места за да обезбедат апсолутно мнозинство и да можат да ја спроведат својата антиимиграциска и евроскептична агенда. Партијата објави дека нејзиниот претседател Џордан Бардела ќе биде нејзин кандидат за премиер. Но, екстремната десница беше далеку од таа возвишена цел.

Иако ниту една партија не постигна апсолутно мнозинство, Макрон ќе назначи нов премиер кој ќе има задача да формира влада. Претседателот ќе има право на вето на номинацијата доколку смета дека личноста не е соодветна за таа улога.

Што ако не се постигне мнозинство во француското собрание?

Атал рече дека главните десничарски, левичарски и центристички партии би можеле да формираат ад хок сојузи за да гласаат за поединечни закони во новиот парламент, наместо да се обидуваат да формираат коалициска влада.

Сепак, некои од левичарските партии ја изнесоа идејата за формирање на владејачка коалиција. За разлика од Германија и многу други европски земји, Франција никогаш немала влада со широка коалиција во својата модерна политичка историја. Двете сценарија најверојатно ќе доведат до политичка несигурност и ќе ги одложат реформите.

Во таков случај, Франција ризикува да западне во политичка парализа, со речиси никакво усвоено законодавство и привремена влада да ги води основните секојдневни работи.

Ниту парламентот, ниту владата не можат да го принудат претседателот да поднесе оставка.

Дали може да се одржат нови избори во Франција?

Според Уставот, нови парламентарни избори не може да се одржат уште една година, па затоа не е опција веднаш да се повтори гласањето.