Ситуација во Македонија е катастрофална и повеќе вака не ја бива, наше е да почнеме да ги менуваме работите. Државата ја води мафија која ги продава македонските национални интереси. Тоа треба да запре и додека ЕУ не донесе одлука за почетокот на преговори ние треба да си ја завршиме домашната задача, која оваа власт очигледно не може да ја заврши, изјави членот на ИК на ВМРО-ДПМНЕ, Стефан Андоновски на денешната трибина организирана од ВМРО-ДПМНЕ во Свети Николе на тема „Надворешна политика“.

Андоновски истакна дека преговорите со Бугарија повеќе не смее да продолжат на овој начин како што се водат, односно тие не смее да задираат во македонските национални црвени линии, а на ЕУ останува дали ќе дозволи и понатаму ваков однос кон Македонија.

– ЕУ треба да реши дали ќе не прими и тоа одлука која треба да ја донесат, но Македонија повеќе не смее и нема да прави отстапки, Македонија повеќе нема што да даде, рече Андоновски.