На мирни демонстрации, 80 вработени во Народниот правобранител побараа финансиска независност и ново законско решение за да се отстапи од Законот за административни службеници.

Поради помалиот месечен приход од другите независни регулаторни агенции, тие тврдат дека платите мора веднаш да се зголемат.

„Согласно нашите надлежности, вработените во Народниот правобранител секојдневно работат со лични податоци на граѓани, со класифицирани податоци, имаат директен контакт со сите категории граѓани, особено со најранливите групи, вршат инспекциски надзори во институции и установи од секаков вид,  што секако е причина да добијат одредено зголемување на платите, што го имаат многу субјекти во државата кои немаат ни слични надлежности, вели Маријан Поњевиќ, претседател на синдикалната организација на Н.П.

Тие рекоа дека протестите ќе продолжат и во наредните денови и ќе ескалираат доколку нивните барања не се исполнат. Тие ги молеа пратениците да ги слушнат и да ги вклучат нивните барања во измена на предлог-законот за Народниот правобранител, кој е блокиран во Собранието.

„Не е логично сите вработени кои се зад нас да бидат законски обврзани како административни службеници. Бидејќи нивната работа не е административна, тој закон не важи. Владата со години не игнорираше додека го чекавме законот за специјални услуги. Имаме мала плата за оваа работа.“ Прпе Деаноски, УПОЗ

Вработените во Фондот за здравство во петок неколку часа ќе демонстрираат пред Собранието, а ги повикаа и другите синдикати да им се придружат. Откако оваа пролет платите на  функционерите се зголемија за 78 отсто, административците се побунија.

Во обвинителствата, кои се справуваат исклучиво со итни случаи, вработените продолжуваат со штрајкот. Доколку не се решат проблемите и покачувањето на платите, персоналот на судот и Фондот за здравство ќе ја попречуваат работата.

Извор: Канал5