– Откако ги отфрли обвинувањата изнесени против него од министерот за внатрешни работи, поранешниот бугарски премиер, Бојко Борисов, денеска изјави дека мисли оти може да биде уапсен. „Тие фабрикуваат. Тие избезумено бараат бизнисмен. Тие мора да излажат, изјави лидерот на ГЕРБ.

Неговата реакција уследи откако министерот за внатрешни работи, Бојко Рашков, синоќа објави дека ќе поднесе тужба до обвинителството против Борисов. Министерот рече дека добил информации за закана упатена од Борисов.

Борисов ги отфрли сите обвинувања против него и се фокусираше на скандалот со прислушувањето, кој е главна тема во Бугарија повеќе седмици.

– Цела недела тие не кажаа ништо за тоа кој бил прислушуван. Тие избезумно бараат некој како тој бизнисмен во комисијата, кој се покажа дека не ме познава и ништо од она што го рече не се оствари. Кога ќе го слушнам тоа, веројатно ќе имам изедено некого, рече Борисов во седиштето на ГЕРБ, каде што имаше собрано половина од министрите од неговиот последен кабинет на состанок со млади луѓе.

„Повеќето од нив доаѓаат да ме уапсат. Тие сакаат да го сторат тоа, но вие ќе дојдете во мојот центар за притвор да ми донесете леб и вода. Тие тука ќе наидат на отпор. Но, ако успеат и ме нема, ќе ставите портрет од мене овде“, рече Борисов, според пишувањето на бугарските медиуми.

Бојко Борисов се обрати до „демократската заедница“, велејќи дека таа ќе била следна.

– Ако дојдат за нас, вие сега сте малку задоволни, бидејќи од една или друга причина, како политички противници, тие се борат само против ГЕРБ. Запомнете ги моите зборови – тогаш тие ќе дојдат по вас. Вака некогаш паднавме под турско ропство. Еден по еден паѓаа нашите градови, а другите не им помагаа. Резултатот го знаете 500 години. Не 50 години, 500, изјави Борисов.