Бугарската аграрна комора (БАК) најави ефективни протестни акции низ целата земја од утре. Земјоделците ќе протестираат бидејќи структурите на организациите членки на комората на места не ги прифаќаат мерките за поддршка што ги предлага владата.

Патиштата низ целата земја ќе бидат блокирани од 10 до 12 часот. Претходно денеска пред Министерството за земјоделство се собраа претставници на над 20 земјоделски организации и побараа оставка од министерот Кирил Ватев.

Нема компетентна економска експертиза

Земјоделците во секторот „производство на жито“ не се согласуваат со методологијата за поддршка што ја предлага Владата и, според нив, нема компетентна економска експертиза, бидејќи годишната даночна пријава за минатата година не може да ги прикаже загубите на земјоделците.

Отфрлен владиниот предлог

Не се прифаќа и сумата од 150 милиони лева што ја нуди Владата за поддршка на сектори како што се производството на овошје и зеленчук, оранжериско производство, лозарство, производство на компир, производство на тутун, сточарство и пчеларство.

Бугарските земјоделци бараат да се направат нови пресметки и анализи од страна на Министерството за земјоделство. Со тоа ќе се компензираат бугарските производители за загубите од војната во Украина, високата цена на производството, неповолните климатски и економски услови, барањата според Зелениот договор, различните нивоа на поддршка, губењето на пазарите и затоа BAC инсистира на одржување на нивоата/стапките на поддршка од 2023 година според оваа украинска помош.

Протести имаше и претходната година

Незадоволството во секторот започна во септември минатата година, кога прерасна во национални протести, кои завршија со одлуката за привремена забрана за увоз на сончоглед од Украина. Според производителите на жито, главниот проблем во секторот е што продажните цени на житните производи на локалниот и меѓународниот пазар не соодветствуваат со нивната висока цена на чинење.