Дел од запленетиот имот на ексдиректорот на УБК, Сашо Мијалков, кој државата го одзеде со негово признавање на вина за случајот „Империја“ е ставен на лицитација. Станува збор за четири недвижности. Станува збор за земјиште лоцирано во Џибарица (Кожуф), два стана во Охрид на плажата „Горица“ и земјиште во скопско Морани (Студеничани), објавува Макфакс.

Земјиштето на површина од 321 квадрат на Кожуф ќе се наддава со почетна цена од 483 евра. Првиот стан во Охрид со површина од 65 квадрати доби почетна цена од 93.906 евра. Вториот стан со површина од 114 квадрати ќе се продава по почетна цена од 146.870 евра. Земјиштето во Студеничани со површина од 56.818 квадрати доби почетна цена од 277.161 евро.

За недвижнините ќе можат да се наддаваат сите физички и правни лица кои ќе се пријават. Сите имоти можат да се разгледаат, во одреден термин кој е даден од Агенцијата за одземен имот.

„Јавното надавање нема да се одржи доколку се јави само еден понудувач“, велат од Агенцијата за одземен имот.

Шуми, апартмани, станови, земјоделски и градежни парцели се само дел од имотот кој Мијалков го даде за да добие помала затворска казна за „Империја“ со признавањето на вина. Запленети му се и акции. Сите ќе се најдат на лицитација.