Во гостување на ТВ Сител, потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ Тимчо Муцунски се осврна на клучните прашања за идните планови и ставови на партијата. Нагласи дека местото на ДУИ е во опозицијата и навести неизбежен договор со ВРЕДИ. Муцунски изрази уверување во парламентарната сила на ВМРО-ДПМНЕ, разговараше за потенцијалните коалициски сценарија и ја истакна целта на партијата за модернизација на владата преку законски измени. Тој го повтори и ставот на партијата за интеграцијата во ЕУ и за Договорот од Преспа.

Улогата на ДУИ и претстојниот договор со ВРЕДИ

Муцунски почна со тврдењето дека местото на ДУИ е во опозицијата, потврдувајќи дека ВМРО-ДПМНЕ е посветена на исполнување на ветувањата. Тој навести и претстоен договор со ВРЕДИ, наведувајќи дека се блиску до конечен одговор.

Местото на ДУИ е во опозиција, а ние го реализираме тоа што го ветивме.“ Тој напомена и „Блиску сме до договор со ВРЕДИ. Не можам да кажам детали, но сигурно е дека сме блиску до конечен одговор“.

Парламентарен состав и потенцијално мнозинство

Во однос на составот на парламентот, Муцунски изрази уверување дека ВМРО-ДПМНЕ ќе има повеќе од 70 пратеници, со потенцијал владината коалиција да има 80. Сепак, посочи дека конечните бројки ќе станат појасни во наредните денови.

Сигурно е дека ќе имаме повеќе од 70 пратеници. Постои можност владината коалиција да има 80, но во наредните денови ќе видиме како тоа ќе изгледа“.

Коалицијата на идната влада и потенцијалната улога на ЗНАМ

На прашањето за можноста ЗНАМ да биде дел од новата влада, Муцунски предложи ваквите дискусии да не се водат јавно. Тој го спомена и потенцијалот за двотретинско мнозинство за клучните теми, меѓу кои и соработката со Вреди и ЗНАМ.

Муцунски ја истакна целта на партијата за промена на Законот за организација и работа на органите на државната управа пред формирањето на новата влада. Оваа промена има за цел да ја модернизира владата и да ги елиминира неефикасните институции, усогласувајќи се со нивните предизборни ветувања.

Двотретинско мнозинство постои со ВРЕДИ и со ZNAM. Нашата цел е да го реформираме Законот за организација и функционирање на органите на државната управа пред да се формира новата Влада. Ова беше една од нашите заложби, бидејќи ќе доведе до модернизација на владата, елиминирајќи бројни неефикасни институции. Верувам дека ова ќе доведе до широк консензус“.

Интеграција во ЕУ и односи со Бугарија

На темата интеграција во ЕУ, Муцунски ја истакна потребата од предвидливост и безбедност. Тој го повтори ставот на ВМРО-ДПМНЕ за одложеното барање и повика Бугарија да се придржува до пресудите на Судот во Стразбур, изразувајќи уверување во поддршката на стратешките партнери и Бугарија.

Нашата партија предложи решенија кои имаат за цел да го направат процесот на интеграција во ЕУ попредвидлив, а истовремено да ја осигураат нашата безбедност. Остануваме на нашиот став за одложеното барање и веруваме дека Бугарија треба да се придржува до пресудите на Судот во Стразбур. Со поддршка на нашите стратешки партнери и Бугарија, уверен сум дека нашиот предлог може да биде успешен“.

Договорот од Преспа и националните обврски

Во однос на Договорот од Преспа, Муцунски повтори дека ВМРО-ДПМНЕ не го одобрува договорот, но ја призна уставната и правната реалност што ја создал. Тој ја истакна важноста сите страни, вклучително и Грција, да ги почитуваат своите обврски од договорот.

И покрај тоа што го повтори противењето на ВМРО-ДПМНЕ на Договорот од Преспа, Муцунски ги призна уставните и правните импликации што тој ги има во земјата, наведувајќи:

Фактот што го изразивме нашето неодобрување на Договорот од Преспа, сметајќи го за погрешен и понижувачки, останува, но не можеме да ја игнорираме уставната и правната рамка што ја воспостави кај нас“.