Бујар Османи, кандидатот за претседател од Европскиот фронт, тврди дека покрај уставните амандмани, неопходен е и договорот за ветинг за формирање на Влада. Овој строг услов, како што артикулира Османи, наложува потенцијалните функционери да обезбедат сертификат од Соединетите Држави, Европската Унија и НАТО, пред да преземат каква било официјална улога во владата.

Нов предуслов: Спроведување на договорот за ветинг за формирање влада

Условот на Османи за формирање влада наводно има за цел, зајакнување на  борбата против корупцијата и руското влијание во политичкиот терен на Македонија. Тој категорично изјави „Нема да има Влада без договор за целосен ветинг на на сите носители на јавни функции“. Османи истакна дека процесот на проверка ќе ги испита поединците за какви било врски со руските интереси и нивна вмешаност во коруптивни практики, со цел да се исчисти Македонија од овие проблеми и пречки

Критики и предизвици

Како одговор на предлогот на Османи, Арбен Таравари од ВРЕДИ (Алијанса за Албанците и Алтернатива) го критикуваше одложеното спроведување на процедурите за ветинг наведувајќи го недостатокот на акција во изминатите две децении. Таравари изрази скептицизам, прашувајќи се зошто Османи и ДУИ (Демократска унија за интеграција) претходно не иницираа протоколи за ветинг и покрај долгогодишните ветувања. Таравари  тврди дека лично го поканил Османи и тоа неколку пати да потпишат ветинг за обвинители, судии и политичари. Тој ја нагласи важноста да не се потценува интелигенцијата на граѓаните и ги повика Османи и ДУИ да ги исполнат своите долгогодишни ветувања.

Уставните амандмани како уште еден предуслов

Покрај ветинг-процесот, Османи ја истакнува и неопходноста од уставни измени како предуслов за формирање влада. Лидерите на албанските политички партии го потврдија „џентлменскиот договор“, со кој се предвидува дека ќе се воздржат од влегување во владина коалиција додека не се реши прашањето за уставните измени.