Имено, се предвидува дека температурите ќе се искачат до повеќе од 40 степени Целзиусови во внатрешноста на Италија, Грција, Тунис и Турција.

Покрај тоа, тие предвидуваат дека опасноста од пожар е екстремна за речиси целата област на Медитеранот.

Турската метеоролошка канцеларија прогнозира дека температурите во Анкара и неколку други градови за следната недела ќе бидат 12 степени Целзиусови повисоки од просекот во август.

Предупредувања за високи температури се издадени во Северна Македонија, Албанија, Бугарија и делови од Романија и Србија.