Ердоган рече дека ќе се придржува до законот.

„Овие избори се мои последни според мандатот даден со законот. Резултатот што ќе се случи ќе биде пренесување на наследството на моите браќа и сестри кои ќе дојдат по мене“, рече тој на средбата со претставниците на младинските фондации од сите 81 провинција, а неговото обраќање го пренесе Anadolu Agency.

Повеќе од 20 години на власт

Ердоган победи на минатогодишните претседателски избори по најголемиот предизвик на опозицијата за неговата моќ. Ова му даде уште пет години на власт откако владееше со Турција повеќе од 20 години од почетокот на векот, прво како премиер, а потоа како претседател, а тој го промени уставот, давајќи му на последната функција поголема моќ.

Опозицијата во водство во Истанбул?

Претстојните избори се сметаат за особено важни бидејќи ќе ја одредат судбината на Екрем Имамоглу, градоначалникот на Истанбул, во националната политика во зависност од тоа дали ќе добие втор мандат. Според различни анкети, разликата меѓу него и Мурат Курум, кандидатот на Ердоган, е помалку од два процентни поени.

Локалните избори – финале за кариерата на Ердоган

Тој локалните избори ги опиша како своевидно финале за неговата работа.

Како што знаете, 31 март е пресвртница во Турција. И во овој пресврт, очите на целиот исламски свет се вперени во Турција. Што ќе се случи во Турција? Иако ова не се општи, туку локални избори. Продолжувам да работам без престан. Буквално трчаме без да дишеме. Затоа што за мене ова е финале. Овие избори се мои. Затоа, ги направивме нашите подготовки според овој чекор. Се надеваме дека ќе започнеме нова ера на 1 април, рече Ердоган.

Голема моќ на претседателот во Турција

Ердоган беше избран за трет мандат за претседател минатата година, но уставните промени кои стапија на сила по референдумот за време на неговиот прв мандат и ја претворија Турција во претседателска република, станаа аргумент за неговиот тим да инсистира дека тој се кандидирал за втор мандат минатата година. година (т.е. последен според закон) мандат.