Од сега можат да започнат преговорите со другата одлучувачка институција на ЕУ – Советот.

Европарламентот е на став дека овие зелени сертификати треба да бидат универзално достапни и дека тестирањето за Ковид-19 треба да биде бесплатно за луѓето што сакаат да патуваат, и смета дека земјите членки не треба да воведуваат карантин за лицата што поседуваат ваков сертификат.

Парламентот исто така оцени дека овој документ треба да се нарекува “ЕУ Ковид-19 сертификат“ наместо Дигитален зелен сертификат како што предложи Европската Комисија.
За европратениците кои ја усвоија преговарачката позиција со огромно мнозинство, важно е земјите членки да внимаваат на недискриминација на граѓаните, со тоа што ќе им обезбедат брзо и бесплатно тестирање за Ковид на оние лица кои не се вакцинирани.

Преговорите со земјите членки треба сега да започнат и да завршат пред почетокот на летната сезона за да не се попречи туризмот во ЕУ.