Тие наведуваат дека имаат експертски тим од авганистански експерти за следење и отстранување содржини поврзани со организацијата.

Талибанците со години ги користат социјалните медиуми за да ги шират своите пораки.

Нивното брзо преземање на Авганистан поставува нови предизвици за компаниите како да се справат со содржините поврзани со талибанците.

-Според американскиот закон, талибанците се сметаат за терористичка организација и им забранивме пристап до нашите услуги. Тоа значи дека ги отстрануваме профилите поврзани со талибанците, изјави портпаролот на Фејсбук за Би-Би-Си.

Тој вели:

-Исто така, имаме посветен тим од авганистански експерти на кои им се мајчин јазик службените јазици во Авганистан и го знаат локалниот контекст, што ни помага да ги идентификуваме и да ги предупредиме за новите проблеми

Фејсбук нагласува дека политиката се однесува на сите нејзини платформи, вклучувајќи ја и водечката мрежа за социјални медиуми, Инстаграм и ВатсАп.

Сепак, постојат извештаи дека Талибанците користат WhatsApp за комуникација.

Фејсбук за Би -Би -Си објави дека ќе преземе акција доколку најде сметки во апликацијата поврзани со групата.

Ривалските платформи исто така се под лупа за справување со содржини поврзани со талибанците.

Портпаролите на талибанците го користеле Твитер за да ги ажурираат своите стотици илјади следбеници додека организацијата ја презеде контролата врз Авганистан.

Како одговор на прашањата за тоа како талибанците го користат Твитер, портпаролот на компанијата ја претставил политиката против насилни организации и однесување од омраза.

Според неговите правила, Твитер не дозволува групи што промовираат тероризам или насилство врз цивили.

Јутјуб се уште не ја коментирал политиката кон талибанците.