Англичаните вообичаено како и пред секој натпревар, клекнаа на своите колена со цел да изразат солидарност со наводната лоша ситуација на афроамериканците во САД.

Она што можеше да се забележи е дека репрезентативците на Полска одбија да клекнат.

Потегот беше критикуван од многумина, но огромен број на луѓе исто така го поздравија гестот на полските фудбалери.