Тие објавуваат фотографии на кои се гледа како 640 Авганистанци се втурнати во авион Ц-17, кој вообичаено превезува до 150 патници.

Според извештаите, сите бегаат од талибанскиот режим и се качија на транспортниот авион на американските воздухопловни сили за лет кон Катар.

Станува збор за американскиот воен авион на Американското воено воздухопловство Ц-17, кој, како што пишуваат светските медиуми, полетал од Кабул.

Фотографијата што се појави на социјалните мрежи во кој е прикажан авион Ц-17 што полетува од Кабул е со вкупно 640 патници. Немаше багаж или седишта, со цел да им се даде можност на што повеќе луѓе да избегаат, пренесуваат медиумите.