Артефактот беше една од 500-те реликвии од бронзеното време пронајдени на археолошкиот локалитет Сансингдуи.

Експертите велат дека откритието може да даде нови сознанија за античката држава Шу, која владеела со областа во 316 година п.н.е.

Хаштагот „Конкурс за уредување фотографии на Златна маска Сансингдуи“ е прегледан скоро четири милиони пати и предизвика бројни објави, додека корисниците на мрежата ја пофалија маската како „зачудувачка“ и „убава“