Французите од 9 јуни повеќе нема да им треба „убедлива причина“ да одат во повеќето земји надвор од Европа. Но, всушност, малку од овие држави се уште се отворени за туристите од Франција и секоја ги наметнува своите ограничувања.

-Тоа е првиот чекор за закрепнување на светскиот туризам, но се уште сите патувања не се слободни, далеку од тоа. Франција, за која досега беше потребна „убедлива причина“ да дозволи излез од Европа, од 9 јуни ќе го укине ова барање за вакцинираните патници во повеќето земји на другите континенти, најави државниот секретар за туризам во денешното интервју за РМЦ.

Франција од април вече класифицираше неколку држави како „зелена зона“ (Австралија, Јужна Кореја, Израел, итн.) Или „црвена“ (Индија, Јужна Африка, Бразил, итн.), Во зависност од нивото на циркулација на Ковид-19 и присуство на нивните мутации. Сега е додадена и „портокалова“ зона, која ги вклучува повеќето земји во светот, вклучувајќи ги и САД и Магреб. Северна Македонија се наоѓа на портокаловата листа.

До или од зелената зона вакцинираните ќе можат да патуваат без ограничувања; невакцинираните со презентирање негативен ПЦР тест не постар од 72 часа по враќањето.

До или од портокалова зона вакцинираните можат да патуваат со презентација на негативен ПЦР тест од 72 часа; невакцинирани само поради сериозна причина. Сите земји кои не се ниту „зелени“ ниту „црвени“ се во портокалова боја.

Конечно, од или од црвена зона: вакцинираните ќе можат да патуваат само поради сериозни, а во никој случај од туристички причини. Владата советува да не се патува во Јужна Африка, Аргентина, Бахреин, Бангладеш, Боливија, Бразил, Чиле, Колумбија, Костарика, Индија, Непал, Пакистан, Шри Ланка, Суринам, Турција, Уругвај

Северна Македонија и Албанија се единствените кон кои Французите можат да патуваат без ограничувања од двете земји, но за враќање се потребни ПЦР тестови.