Одлуката е дел од пакетот економски санкции почнат против Белорусија во врска со присилното слетување на авионот на „Рајанер“ со опозицискиот блогер.

Одлуката треба да стапи на сила на полноќ по средноевропско време.

ЕУ исто така им препорачува на авиокомпаниите на ЕУ да избегнуваат летање над Белорусија, но во тој случај тоа е препорака, а не одредба, велат надлежните.