По средбата меѓу францускиот претседател Емануел Макрон и претставниците на француските рибари, Париз соопшти дека ќе побара состанок меѓу Партнерскиот совет ЕУ-Велика Британија, политичкото тело задолжено за прашањата по Брегзит.

Во спорот Париз-Лондон се британските риболовни дозволи. Пред Брегзит, француските рибари можеа да ловат длабоко во британските води. Сега им треба посебна дозвола од владата во Лондон или од самоуправните британски територии за да ловат риба во одредени области. Франција доби 93 отсто од дозволите што ги побара, но бара одобрување на уште 73 лиценци.