Клубовите од првата и втората германска Бундеслига ќе бидат подложени на строг карантин од 12 мај, објавено е на веб-страницата на Германската фудбалска лига (ДФЛ). Како што е забележано, од 3 мај играчите и персоналот на 36 клубови од двете лиги ќе смеат да бидат само дома, на тренинг базите и на стадионите. Ова има за цел да го намали контактот и дополнително да го минимизира ризикот од инфекција во тимовите.

Од 12 до 23 мај, играчите и персоналот на клубот ќе патуваат во кампови за тренинг во карантин. Таму ќе можат да контактираат само едни со други. Во исто време, пред да заминете во камповите, ќе биде потребно да се добијат негативни резултати од тестовите за коронавирус.

За потсетување, двете последни кола од првата Бундеслига ќе се одржат на 15 и 22 мај, а во втората Бундеслига на 16 и 23 мај.

Во текот на изминатиот ден во Германија беа регистрирани 29.518 случаи на коронавирус, починаа 259 лица. Еден ден порано, беа пријавени 24.884 нови случаи со 331 смртен исход.

Од почетокот на пандемијата, во Германија 3.217.710 лица биле заразени со коронавирус, 80.893 починале.