Инцидентот со М-НАВ можеше да има фатален исход

Во последната епизода на владина непромисленост, власта предводена од СДС и ДУИ уште еднаш покажа запрепастувачка несериозност во справувањето со скандалот М-НАВ. Дафина Стојаноска, пратеник и член на Извршниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ, ја истакна сериозноста на ситуацијата, нагласувајќи дека овој скандал можел да има фатални последици.

„Дали се свесни дека беа загрозени животи на многумина додека како што рекоа од ДУИ вработените се кошкале. Додека се случувал овој скандал имало прелети над македонското небо и можело да има смртни последици. Овие од власта како да играат мајтап и ние сме понижени на секое поле. Видете го премиерот, јас не знам дали својата неспособност ја покрива со глупостите, веројатно е така“, укажа Стојаноска.

Модел на небрежност

Стојаноска не се двоумеше да го изрази своето незадоволство, сугерирајќи дека рамнодушноста на власта кон скандалот М-НАВ следи модел на неспособност и неодговорност. Тежината на ситуацијата станува очигледна кога се разгледуваат потенцијалните закани за бројни животи за време на расплетот на скандалот.

ВМРО-ДПМНЕ: Скандалот во М-НАВ е сликата за Македонија како е кога СДС и ДУИ се власт

Владина рамнодушност

Одговорот на владата или недостатокот на истиот е особено вознемирувачки. Стојаноска посочи дека владејачката коалиција изгледала несвесна за фактот дека се во прашање животи додека се одвивал скандалот. Оваа несвесност, нагласи таа, отвора прашања за способноста на владата да се справува со кризи.

Стоилковски за скандалот во М-НАВ: Нема прес, ниту изјава од Владата за најопасниот безбедносен скандал на деценијата

 Некомпетентност

Првичниот предлог за назначување на директор на М-НАВ додаде уште еден слој на неспособност во сагата. Стојаноска ја критикуваше власта што првично предложила кандидат кој после истрагата на медиумите се покажал како несоодветен за функцијата. Последователната промена во номинацијата во последен момент дополнително го изложи недостатокот на трудољубивост на власта.

Повик за одговорност

Стојаноска повика на промена, изразувајќи надеж дека по изборите на 8 мај ќе има промена на пристапот. Таа нагласи дека на јавноста и е доста од владината ноншалантност и очекува одговорност.

Хрониика на владини неуспеси

Скандалот М-НАВ е само еден пример во низата владини неуспеси. Стојаноска потсети на минати инциденти, како што е скандалот со модуларната болница во Тетово и контроверзите со издавање пасоши во МВР, убиството на Вања и Панче истакнувајќи конзистентна шема на небрежност.

„Што се случи во Тетово со модуларната, што се случи во МВР, Спасовски издаваше пасоши на крминалци, се случи двојно убиство на Вања и Панче и многу други случаи, но никој не одговара. Министрите воопшто не чувствуваат никаква одговорност, а требаше да има оставки. Секој што погрешил мора да одговара, додека не го постигнеме тој стадиум нема ништо да направиме. Вака со неодговорност за скандали не одиме никаде“, кажа Стојаноска.

  • Скршениот систем

Стојаноска даде мрачна слика за моменталната состојба, тврдејќи дека ниту една институција или сегмент од општеството не функционира ефективно. Таа го критикуваше непостапувањето на претседателот, наведувајќи дека тој реагира само кога е поттикнат од надворешни притисоци.

Додека се бориме со скандали по скандали, очигледно е дека неодговорноста на владата нема граници. Повикот на Стојаноска за одговорност одекнува надвор од скандалот М-НАВ, нагласувајќи ја потребата од системска промена. Само времето ќе покаже дали незадоволството на електоратот ќе се претвори во промена кон поодговорно и поодговорно владеење.

„Денеска е деветти јануари ние не можеме да ги доброиме скандалите на власта. Има повеќе скандали отколку работни денови“, посочи Стојаноска.

 

Извор: Курир