Трудовиот инспекторат го испитува недостатокот на респираторна заштита во фаталниот инцидент на свињарската фарма

Во Светиниколското село Амзабегово, катастрофален инцидент се случи на свињарска фарма.  45-годишен работник го загуби животот, а уште еден  работник е повреден. Државниот инспекторат за труд сега ригорозно ги истражува околностите околу оваа трагедија, со фокус на отсуството на респираторна заштита што можела да ги спречи фаталните последици.

Првични наоди: Откривање на основната причина за фаталниот инцидент

Првичниот извештај од Управата за трудов инспекторат (ДТИ) открива мрачно сценарио. Починатиот работник, идентификуван како О.Т., се симнал во септичка јама без соодветна респираторна заштита за да ја прегледа капијата за вадење течно ѓубриво. Ова го изложило на опасни отпадни гасови во резервоарот, што се покажа како критичен безбедносен пропуст што доведе до немилиот инцидент.

Директорката на Државниот инспекторат за труд Весна Томовска ја истакна неможноста на работодавачот да обезбеди потребна документација на денот на инцидентот. ДТИ ја чека оваа документација за да навлезе подлабоко во спецификите на случајот.

-Од оправдани причини работодавачот денеска не беше во можност да ја достави потребната документација. Откако ќе ја достави по нејзино утврдување и разгледување, ДТИ ќе излезе со детали за случајот.- Весна Томовска- Директор на државен трудов инспекторат.

Сојстојбата на повредениот работник

53-годишниот поединец кој се обиде да го спаси паднатиот работник во моментов е во стабилна состојба, изјави директорот на Клиниката за токсикологија Данил Петровски. Изложен на значително количество амонијак во септичката јама, спасувачот првично покажал алармантни симптоми, но добро реагирал на брзата терапија.

Петровски сподели „Лицето е донесено кај нас во вознемирена состојба, со нејасни врисоци и тикови. Веднаш е започната терапија, а денес лицето е свесно и контактибилно, покажувајќи забележително закрепнување“.

Во тек е истрага и клучна обдукција

Државниот инспекторат за труд ја чека потребната документација од работодавачот за да спроведе сеопфатна истрага. Откако ќе ја добие, ДТИ ветува дека ќе објави детални увиди за околностите околу инцидентот.

Се очекува обдукцијата на починатиот О.Т. да открие витални информации за видот на гасот што ги отрул работниците. Ова станува клучен аспект на истрагата, расветлувајќи ги специфичните опасности со кои се соочуваат поради отсуството на респираторна заштита.

Земјоделска здравствена и ветеринарна инспекција

Како одговор на пријава на МВР, увид на фармата извршил ветеринар од Агенцијата за храна и ветеринарство. За среќа, не се откриени проблеми околу здравствената заштита на свињите, потврдија од Агенцијата за здравје и ветеринарна медицина (АХВ).

 

Извор: Канал5