Окружниот суд во Осијек во понеделникот го осуди Александар Васиљевиќ, поранешниот началник на Контраразузнавачката служба на Југословенската народна армија, на 20 години затвор во негово отсуство за воени злосторства врз хрватски цивили и воени затвореници, чувани во логори во Србија и Хрватска во 1991 година, пренесува Balkan Transitional Justice.

Судот утврди дека Васиљевиќ злосторствата ги извршил како началник на Управата за безбедност на тогашниот југословенски сојузен секретаријат за национална одбрана, ССНО, за време на војната во Хрватска.

Според налогот на ССНО потпишан на 10 октомври 1991 година, беа формирани логори за воени заробеници Бегејци, Стајичево, Сремска Митровица, Ниш и Стара Градишка во Србија. Вкупно 19 хрватски затвореници биле убиени во логорите, утврди судот.

Поголем број притворени цивили и воени затвореници се здобиле со тешки и опасни по живот повреди, со трајно оштетување на нивното здравје, додека неколку жени систематски биле силувани и сексуално злоупотребувани, велат од обвинителството.

Објаснувајќи ја пресудата, претседавачкиот судија Звонко Врбан рече дека доказите покажуваат дека Васиљевиќ наредил логорите да се постават во Србија и дека со нив управувале неговите подредени од Службата за државна безбедност, иако официјално командантите на логорот биле од ЈНА. .

„Затворениците секојдневно биле физички и психички измачувани и малтретирани во логорите, преку сослушувања кои ги вршеле припадници на Службата за државна безбедност на Србија, за кои Васиљевиќ знаел, но не ги спречувал, ниту обезбедувал соодветни услови за животот на затворениците. ; затоа во вакви нехумани услови на секојдневно малтретирање беа убиени 19 притворени, а на голем број луѓе им беше нарушено здравјето“, рече судијата Врбан.

Тој рече дека претставниците на хрватските власти кои преговарале за ослободување на затворениците од логорите во Србија, во изјавите на сведоците рекле дека Васиљевиќ е главната личност со која се договориле таквите ослободувања и дека бил запознаен со условите во логорите бидејќи ги посетил во декември 1991 година.

Обвинителството тврдеше дека Васиљевиќ знаел дека неговите подредени, како и членовите на другите единици, убивале и мачеле затвореници и нехумано постапувале со притворените цивили и воени затвореници, но тој не направил ништо за да го спречи тоа или да ги казни сторителите, со што практично ги одобрувал кривични дела.

Меѓународниот кривичен трибунал за поранешна Југославија го именуваше Васиљевиќ како соизвршител во обвинението против југословенскиот претседател Слободан Милошевиќ за злосторства извршени во Хрватска, но самиот Васиљевиќ не беше обвинет.