Претседателството на Босна и Херцеговина усвои буџет со кој се предвидува зголемување на платите на службениците до неколку стотици евра

Претседателството на Босна и Херцеговина го усвои Предлог-буџетот на институциите на Босна и Херцеговина за оваа година, пренесува Aljazeera Balkans.

Членот на Претседателството Жељко Комшиќ гласаше против буџетот поради зголемувањето на платите на политичарите, како и поради тоа што не обезбеди средства за набавка на опрема за вооружените сили на Босна и Херцеговина, а фискалната рамка не предвидуваше можност за распределба на овие средства. Без дополнителни средства, смета Комшиќ, операцијата на вооружените сили на Босна и Херцеговина е загрозена. Буџетот беше усвоен од Советот на министри минатата недела и испратен на разгледување до Претседателството.

По Претседателството на Босна и Херцеговина, буџетот треба да го усвои и државниот парламент.

Седницата на Претставничкиот дом на Парламентот на БиХ е во тек, а ја следи Аида Хаџимусиќ.