Кинеската национална валута, Јуанот, за првпат го престигна еврото и стана втора валута во светот со најмногу тргување, објави „Ројтерс“.

Учеството на јуанот во меѓународните плаќања порасна на 5,8%, што е највисоко ниво во последните пет години. Еврото е на трето место со 5,43%.

Доларот има огромна предност, задржувајќи го првото место со 84,15%, но во иднина „кинескиот тренд“ навестува дека е сосема способен да ја разниша таквата позиција.