На денешната седница на Владата на Албин Куртибеше прифатен предлогот на министерот за здравство Арбен Витиа за олеснување на мерките за заштита од ширењето на пандемијата на Ковид-19.

Покрај споменатите олеснувања во однос на движењето на граѓаните и работата на уостителите, со владината одлука се дозволува и движењето на граѓаните на отворено без заштитни маски, доколку не се во друштво на други лица, односно се движат сами.

– Според извештајот на Институтот за јавно здравство на Косово, епидемиолошката ситуација во Косово се прикажува како стабилна, со продолжување на падот на позитивни случаи. Главни мерки се следните: Се укинува ограничувањето на движењето, меѓутоа од полноќ до 5 часот не се дозволува собирање на лица во внатрешни и надворешни амбиенти; се продолжува работното време на угостителството до 23 часот; се укинува обврската за носење маски на граѓаните додека се движат сами во надворешни амбиенти, информира Витиа.