Крај за притисоците над Врховниот суд: Беса Адеми ја задржа функцијата

Судскиот совет го стопираше дисциплинскиот процес против Беса Адеми,  претседателката на Врховниот суд. Оваа одлука, поддржана од седум членови на советот, го зацврстува континуираното раководство на Адеми на чело на највисокиот суд во земјата.

Расправа на Советот: Беса Адеми ја задржа функцијата, Судскиот совет стави кочница на дисциплинската постапка

И покрај непојавувањето на Адеми на седница, како и нејзиното отсуство од седниците на Судскиот совет во изминатите шест месеци, седум члена ги оценија овие дејствија како недоволна основа за нејзино разрешување. Наспроти ова, четворица членови се заложија за продолжување на дисциплинската постапка.

Јавно негодување: Контроверзниот став на Адеми

Изворот на расправија се појави кога Адеми, наместо да се осврне на загриженоста во Советот, се одлучи да дава јавни изјави за наводни политички притисоци врз судиите од Врховниот суд. Овој потег предизвика гнев кај некои членови на Судскиот совет.

Од суштинско значење е да се напомене дека Адеми, како член на Судскиот совет по службена должност, нема право на глас.

Искрени обвинувања: Тврдењата на Адеми за политичко мешање

Во искреното интервју за „САКАМДАКАЖАМ“ минатата година, Адеми смело обвини дека судиите во Врховниот суд дека се соочуваат со политички притисоци. Таа ја истакна издржливоста на овие судии во отпорот кон надворешните влијанија.

Меѓународна интервенција: Порака на холандскиот амбасадор

Додавајќи дипломатски притисок во барањето правда, холандскиот амбасадор Дирк Јан Коп на средбата со лидерот на ДУИ, Али Ахмети, пренесе остра порака. Амбасадорот го истакна неприфатливиот карактер на политичките притисоци врз претседателот на Врховниот суд.

 

Извор: Сител