Во интервју за „Топ тема“ на ТВ Телма, Тимчо Муцунски, потпретседател на ВМРО-ДПМНЕ и градоначалник на општината Аеродром, се осврна на тековната напнатост околу процесот на промена на личните документи на граѓаните за да го одразат новото уставно име на земјата. Тој истакна дека после хаосот и притисокот од власта за побрза замена на личните документи до 12 декември, донесена е одлука личните карти и возачките дозволи за домашна употреба ќе останат валидни.

Граѓаните ја плаќаат цената: Владата е неодговорна, вели Муцунски

Муцунски постави круцијални прашања во врска со приходите на Министерството за внатрешни работи од граѓани кои превентивно ги менуваа своите документи во последните месеци. Тој го доведе во прашање образложението што дозволува ваков хаос во системот, истакнувајќи значителен број на непотребни замени на возачките дозволи и лични карти. Министерството сега им соопшти на граѓаните дека ваквите промени се непотребни во моментот, освен ако не истечат.

Важноста на личните документи е продолжена по непотребниот хаос

Според Муцунски, владата треба да ги предвиди и да се осврне на логистичките предизвици поставени од уставните промени и последователните измени во документите на граѓаните. Тој го критикуваше недостатокот на стратешко планирање во рамките на институциите, посочувајќи дека граѓаните неправедно се обвинуваат кога се појавуваат кризи заради недостигот на одговорност на владата и навремената акција.

Муцунски: Барање решенија

Муцунски посочи дека владата, истата власт со сличен персонал на клучни позиции за време на донесувањето на уставните закони и овие промени, треба да најде техничко решение за да го спречи хаосот. Тој ја истакна потребата за стратешко планирање, што укажува дека отсуството на планирање и одговорност доведува до тоа граѓаните да бидат неправедно обвинети за резултатите што произлегуваат и кризите.

Улогата на владата во креирањето на кризи

Во поширок контекст, Муцунски тврди дека самата влада придонесува за кризи со тоа што не се занимава со стратешко планирање. Тој го истакна недостатокот на предвидливост во предвидување на предизвиците и отсуството на јасен план за извршување на промените во период од пет години. Ова, верува тој, доведува до тоа дека граѓаните погрешно се сметаат за неодговорни и дополнително ги влошуваат кризите.

Извор: Telma