Специјалниот пратеник на Европската унија за дијалог меѓу Косово и Србија, Мирослав Лајчак, изјави дека почетокот на пролетта 2023 година може да биде краен рок за постигнување договор меѓу Косово и Србија.

Тој за приштинските медиуми рече дека предлогот за конечно решение е европски предлог, со вклученост и силна поддршка на Германија и на Франција.

Лајчак рече дека целта е да се постигне целосна нормализација на односите меѓу Косово и Србија до почетокот на 2024 година, а она што не е направено до овој период, како што рече, можеби и воопшто нема да се направи.

Лајчак оцени дека двете страни почнуваат да разбираат колку е важен дијалогот за нив и дека сакаат напредок во нормализацијата на односите.