На средбата се зборуваше за актуелната политичка ситуација во државата и претстојните избори. И од двете страни беше посочени дека се потребни фер и демократски избори, и дека власта е таа која треба да овозможи услови за истите.

Марион Валсман и Даниел Браун посакаа голем успех на кандидатите на ВМРО-ДПМНЕ за градоначалници и советници на претстојните избори.

ВМРО-ДПМНЕ како градоначалници и советници има луѓе кои поминале низ бројни обуки на Фондацијата Конрад Аденауер во земјата и во странство. Сите тие ќе ги применат стекнатите знаења и во идното управување со општините, но и ќе ги искористат своите контакти стекнати во период на тие обуки за подобрување на животот во нивните места.