Европската Унија денеска соопшти дека ќе обезбеди една милијарда евра поддршка за помош на египетската економија.

Советот на ЕУ соопшти дека е прифатена макрофинансиската помош подготвена за Египет.

Во соопштението се посочува дека земјата веднаш ќе добие една милијарда евра поддршка за стабилизирање на египетската економија.

Потсетувајќи дека финансиската состојба и потребите на Египет неодамна се влошија, во соопштението се наведува дека првата фаза е финансиска помош од една милијарда евра, а во втората фаза ќе бидат обезбедени уште четири милијарди евра за периодот 2024-2027 година.

Во соопштението се наведува дека финансиската поддршка ќе биде дадена во форма на еднократен заем, а тоа ќе биде обезбедено под услов Египет да продолжи да презема конкретни чекори во области како што се демократијата, владеењето на правото и човековите права.

Минатиот месец Комисијата на ЕУ подготви предлог-операција за финансиска помош за Египет во вредност од пет милијарди евра.

По оваа фаза, одлуката за помош ќе стапи во сила по нејзиното објавување во Службениот весник на ЕУ.