Министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски денеска во истрагата за исчезнувањето на Вања сподели дека се приведени 5 лица. Откритието дојде за време на посетата на Спасовски на Куманово, каде му беа зададени прашања од новинари кои бараа ажурирања за случајот.

– Синоќа до доцните часови се работеше интензивно. Морам да кажам дека имаме приведено пет лица и обезбедено едно возило, со што се продолжува понатаму со активностите. Тоа е нешто плус што го презедовме во однос на сето она како доказ, како трага што го обезбедуваме, се со цел да дојдеме до расчистување на овој случај, рече министерот.

Истакнувајќи го напредокот во истрагата, Спасовски ги потенцираше опсежните напори што се вршеа до доцна во претходната ноќ, што резултираше со приведување на пет лица и одземање на возило. Ова означува позитивен чекор напред, во собирањето докази за расветлување на околностите околу случајот.

Спасовски го истакна спроведувањето на различни криминални истражни мерки во последно време за утврдување на релевантни факти. Тој увери дека информациите добиени со овие мерки ќе бидат обелоденети во јавноста – во соодветно време, нагласувајќи ја потребата да се избегнат предвремени најави кои би можеле да ја попречат истрагата која е во тек. Појаснувајќи ги дезинформациите, Спасовски ги демантираше тврдењата дека Вања последен пат бил видена пред „Силбо“ или пред „Броз кафе“, отфрлајќи ги неоправданите шпекулации.

-Тие факти коишто ги утврдуваме преку овие истражни мерки ќе ги соопштиме во јавноста во момент кога треба да бидат соопштени, заради тоа што предвременото соопштување ни прави проблеми, истакна Спасовски и додаде дека вчера рекол дека не е точно дека на Вања и се губи траг кај „Силбо“, односно кај „Броз кафе“, со цел да не се шират повеќе шпекулации

Спасовски потенцираше дека сите информации ќе бидат споделени во јавноста, но многу е важно кога и како тие ќе бидат соопштени. Министерот уште еднаш повика на одговорност новинарство и борба против шпекулации и дезинформации

– Ви се заблагодарам на сите вас заради тоа што навистина објективното пренесување на сите информации, па и околу овај случај, сериозно влијае на спротивставувањето на лажните вести и на сите оние коишто сакаат од неразбирливи причини, без разлика од што се мотивирани, да ги пласираат во јавноста, додаде тој.

Поминаа шест дена од исчезнувањето на Вања во понеделникот по 07:20 часот на пат кон училиштето Песталoци кај Дебар Маало. Одговарајќи на барањето на Министерството за внатрешни работи, Интерпол распиша меѓународна потерница по исчезнатото девојче.

Извор: MAKFAKS