Министерството за внатрешни работи  презеде значаен чекор со тоа што на 11 април поднесе кривична пријава против новинарот Фуркан Салиу и уште едно лице.

Причина зад кривичната пријава за Фуркан Салиу

Според официјалните соопштенија, Единицата за насилен криминал при СВР-Скопје педантно го документирала инцидентот пред формално да ја поднесе пријавата до СВР Скопје. Обвинението против лицата, идентификувани како Н.Ј и Ф.С., спаѓа во член 382 од Кривичниот законик, кој се однесува на попречување на службено лице во извршување на службената должност.

Како одговор на наводите, Салиу на социјалните мрежи изрази неверување во способноста на МВР да ги поткрепи обвиненијата против него.

Настаните што доведоа до кривичната

Настаните што доведоа до оваа правна постапка датираат од 7 април кога Фуркан Салиу беше едно од тројцата приведени на фудбалскиот натпревар меѓу „Коњаре“ и „Куманово“ на стадионот Средно Коњари. МВР откри дека при претрес на возилото на новинарот, со кое во тој момент управувало друго лице било откриено огнено оружје.

По дискусија во полициската станица истата вечер, Салиу беше ослободен. Сепак, тензиите ескалираа кога тој на следната прес-конференција влезе во вербална пресметка со Панче Тошковски, министерот за внатрешни работи од партијата ВМРО-ДПМНЕ.

Конфликтни ставови

Тошковски, потпирајќи се на достапните снимки, тврди дека имало барем случај на попречување на службено лице на должност од страна на новинарот. Спротивно на тоа, Салиу ги отфрли тврдењата за напад на полицаец и тврдеше дека неговото апсење произлегло од снимањето на службениците за спроведување на законот, наводно, малтретирале невин поединец на фудбалскиот натпревар.

Во однос на пронајденото огнено оружје кај него, Салиу тврди дека поседува валидна дозвола и дека оружјето го носел расклопено во багажникот на возилото.

Реакција од новинарски организации

По овие случувања, со реакции излегоа Здружението на новинари на Северна Македонија (ЗНМ) и Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ). Нивните одговори ги нагласуваат пошироките импликации на случајот за слободата на печатот и новинарскиот интегритет.